Menu

• NEWS
  • HISTORIA ZESPOŁU
  • SKŁAD
  • DYSKOGRAFIA I TEKSTY
  • RECENZJE PŁYT
  • WYWIADY
  • KONCERTY
  • ZWIĄZANI Z ARCHIVE
  • GALERIA
  • FORUM
  • LINKI
  • KONTAKT

Reklama

Craig Walker dla MassiveAttackArea
Wpisany przez guinevere   
wtorek, 04 lipca 2006 20:33

Dziesiątego stycznia 2005 roku mieliśmy okazję poznać Craig'a Walker'a. Był DJ’em na przedpremierowym przesłuchaniu płyty Massive Attack „Danny the Dog”. Po krótkiej pogawędce i zrobieniu kilku zdjęć zapytaliśmy go, czy nie zechciałby udzielić nam wywiadu – zgodził się. Craig jest bardzo ciepłą i czarującą osobą.

MassiveAttackArea : Jakie są Twoje muzyczne inspiracje, ulubione zespoły?

Craig Walker : My Bloody Valentine, Lou Reed, Stooges, Te Smiths, Pete Doherty, Kraftwerk, Jeff Mills, Big Star, jamc , Serge Gainsbourg, Nirvana, Sex Pistols i wiele, wiele innych... Mógłbym tak wymieniać cały dzien.

MAA : Jaka jest Twoja muzyczna przeszłość? Czy byłeś związany z muzyka już od wczesnego dzieciństwa?

Craig Walker : Pierwsza piosenkę napisałem w wieku 12 lat, swój pierwszy kontrakt podpisałem w 18-tym roku życia, pierwszy raz wywalili mnie gdy skończyłem 21, a dołączyłem do Archive kiedy miałem 29 lat.
Na gitarze akustycznej nauczyłem się grac kiedy miałem 10 lat, rok później dostałem elektryczną - od tego czasu grałem praktycznie cały czas.

MAA : Gdybyś nie był muzykiem, kim chciałbyś być?

Craig Walker : Astronautą lub stolarzem.

MAA : Co wolisz – koncerty na żywo czy pracę w studio?

Craig Walker : Mam najlepszą pracę na świecie, robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą. A w odpowiedzi na Twoje pytanie – przyjemność sprawiają mi obie te rzeczy.

MAA : Spotkaliśmy Cię podczas w roli DJ’a – to tylko hobby czy cos więcej?

Craig Walker : Uwielbiam puszczać muzykę innym ludziom, w domu robię to przez cały czas, bycie DJ’em to chyba to samo, tylko że na większa skalę. To niesamowita zabawa.

MAA : A w jaki sposób piszesz piosenki i komponujesz muzykę?

Craig Walker : Na mojej gitarze, na gitarach innych ludzi, a najczęściej po prostu w głowie.

MAA : Jak sobie radzisz z krytyką dotyczącą twojej muzyki, płynąca przede wszystkim ze strony mediów?

Craig Walker : Już przestałem się tym przejmować. Mimo że część mnie nadal chce być Sidem Viciousem, teraz już to kontroluję.

MAA : Czy żywisz jakieś specjalne uczucia w  kierunku Francji i Francuzów?

Craig Walker : Uwielbiam francuski styl życia. Życie jest po to żeby go używać, to prosta filozofia, która staje się coraz cięższa do zrealizowana w dzisiejszych czasach. A Paryż nadal pozostaje zupełnie niezamerykanizowany – na szczęście.

MAA : Jak sobie radzisz ze sławą?

Craig Walker : Nie jestem sławny.

MAA : Znasz Massive Attack całkiem dobrze, co ten zespół dla Ciebie znaczy? Co sądzisz o ich karierze?

Craig Walker : Massive Attack to jeden z tych wyjątkowych zespołów który ma swoje stałe miejsce w twoim sercu. Przeprowadziłem się do Londynu kiedy miałem 20 lat, a album “Blue Lines” to jakby ścieżka dźwiękowa do tamtego okresu. Brałem wtedy dużo ecstasy, chodziłem na liczne imprezy, a później przychodziłem do domu słuchałem tego album po prostu na okrągło. Uwielbiam The Cocteau Twins, Sinead O’Connor, Everything But the Girl i oczywiście Horace Andy. Natomiast „Teardrop”  jest moim zdaniem jedną z najwspanialszych piosenek wszechczasów. Massive Attack są zdecydowanie rewelacyjni jeśli chodzi o tworzenie piosenek.

MAA : A jakie masz plany? Wiarygodne źródła donosiły o rychłym rozpadzie Archive, czy to prawda?

Craig Walker : Ostatnio siedzę w studio pracując nad muzyką która powinna ujrzeć światło dzienne jeszcze pod koniec tego roku. Bardzo mi się ona podoba, a ludzie którzy ja słyszą są nieco zaskoczeni. Naprawdę, komponowanie muzyki i pisanie słów bardzo mnie pochłonęło ostatnimi czasy.
Jestem pewny ze Archive wróci do studia i cały zespól będzie robił to co umie najlepiej, czyli będzie pisał i nagrywał utwory. Jestem tez przekonany że uda im się stworzyć świetny nowy album.

MAA : Z kim chciałbyś współpracować a z kim pracujesz obecnie? Mógłbyś nam uchylić rąbka tajemnicy?

Craig Walker : Przez ostatnie kilka miesięcy byłem bardzo zajęty, pracowałem z kilkoma niesamowicie utalentowanymi ludźmi. Spędziłem trochę czasu na Islandii pracując z Bardi’m Johanson’em z Bang Gang.  Pracowałem tez z londyńskim undergroundowym producentem, Leeroy’em, który jest naprawdę niesamowitym człowiekiem.
Obecnie pracuję też z moim wieloletnim przyjacielem, Nickiem Muir’em. Nick był częścią Bedrock od momentu powstania tej formacji w 1993 roku – przez te wszystkie lata był on współpracownikiem John’a Digweeds’a. Pierwszy  raz współpracowałem z Nickiem w moim pierwszym zespołem Power of Dreams (grał tam na keyboardzie). Poza tym, że Nick jest geniuszem uwielbia też oglądać wyścigi psów w wolnym czasie.

MAA : Czy chciałbyś kiedyś współpracować z Massive Attack?

Craig Walker : Oczywiście, ze tak.

MAA : Gdybyś mógł zrealizować jedno ze swoich muzycznych marzeń, jakie ono by było?

Craig Walker : Chciałbym polecieć w kosmos i nagrać album będąc na orbicie ziemskiej – akurat tego Beatlesi nigdy nie zrobili!

MAA : Jakie są twoje ulubione filmy?

Craig Walker : “Nic doustnie”, “Drabina Jakubowa”, Czas Apokalipsy”, “Ścieżki Chwały”, “Dogville”, “Dr Strangelove”, “Hard Times”, “Pewnego razu na Dzikim Zachodzie”, “Zostawić Las Vegas”, “The Grinch” (jeśli chodzi o produkcje dla dzieci to jestem ekspertem – mój chłopak ma 8 lat i po prostu uwielbia filmy), “Obywatel Kane”, “Trzeci Człowiek”, “Pojutrze”, “Powiększenie”, “Trainspotting”  itd., itd...

MAA : Lubisz czytać? Jaki typ literatury Ci najbardziej odpowiada? I co czytasz obecnie?

Craig Walker : Uwielbiam książki. Jedyna plus bycia bezrobotnym to właśnie czas na czytanie książek. Kiedy byłem na zasiłku to po prostu pożerałem literaturę.
Czytam głownie to, co mi ludzie polecą. Moi ulubieni autorzy to Joyce, Brendan Behan, Ted Huges, George Orwell, Dostievsky, Celine, Oscar Wilde, Bukowski, Hemingway, John Fante, Dan Fante...

MAA : Co masz obecnie w odtwarzaczu?

Craig Walker : The Killers, New Order (technique), Massive Attack (Danny the Dog) Senior Coconut does Kraftwerk, Marvin Gaye, Issac Hayes, The Libertines, Silver Apples, My Own Music, Scissor Sisters, Tom Waits.

MAA : A jakie wartości Twoim zdaniem powinno się przekazać dziecku?

Craig Walker : “Nie zmieniaj siebie tylko po to żeby zadowolić innych".

Dissolved Girl, 20 stycznia 2005 

[MassiveAttackArea] 

archivemusic.pl, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting

Valid XHTML and CSS.