Menu

• NEWS
  • HISTORIA ZESPOŁU
  • SKŁAD
  • DYSKOGRAFIA I TEKSTY
  • RECENZJE PŁYT
  • WYWIADY
  • KONCERTY
  • ZWIĄZANI Z ARCHIVE
  • GALERIA
  • FORUM
  • LINKI
  • KONTAKT

Reklama

Wywiad z Davem
Wpisany przez Bartek Borowicz   
poniedziałek, 04 grudnia 2006 02:02

Rozmowa z Davem Penney’em, wokalistą grupy Archive

Świetnie gra się w Polsce

Bartek Borowicz: Czym jest muzyka?

Dave Penney: To początek i koniec wszystkiego. Nie potrafię sobie wyobrazić, jak wyglądałoby życie bez muzyki. Od czasu, kiedy miałem trzy lata do dzisiaj cały czas jej słucham. Zawsze mam ze sobą jakiś odtwarzacz. Muzyka to najlepsza rzecz na świecie. Ona jest w Tobie, jest dookoła.

Dla wielu osób Archive to utwór „Again”. W Polsce niektóre osoby potrafią przejechać setki kilometrów, że usłyszeć tylko ten jeden numer na żywo.

Wiem, że tak jest. „Again” to piękny, wspaniały numer, najważniejszy w historii Archive. Ale mamy też wiele innych świetnych utworów. „Again” gramy na każdym koncercie, zatem w Krakowie i Warszawie też się pojawi. Nie dziwię się, że ludzie uwielbiają ten numer. To smutna, życiowa, łamiąca serca historia.

Ktoś powiedział, że „Again” jest jak „Shine On You Crazy Diamond” nagrane dwadzieścia lat temu przez Pink Floyd...

Być porównywanym do tej grupy to zaszczyt. I coś w tym jest. Słychać w naszej muzyce inspiracje Pink Floyd. Mój tata był ich fanem, więc słuchałem kiedyś „Floydów” bardzo często.

Powiedziałeś, że śpiewając „Again” odbywasz podróż w głąb siebie, w emocje, swoje wnętrze. Czujesz to nadal, po wykonaniu tego utworu tak wiele razy?

Tak. Będąc w Archive trzeba oddać siebie, wejść w siebie, poczuć tę muzykę. Te emocje są piękne. Nigdy nie znudziło mnie wykonywanie „Again”.

Myślisz, że uda się Wam nagrać jeszcze jeden tak wspaniały przebój?

Myślę, że tak. Mamy tak wiele pomysłów, plany na przyszłość. Możliwe, że niebawem taki utwór powstanie.

Twój pierwszy koncert z Archive miał miejsce w... Polsce.

(śmiech) Tak. Pamiętam to doskonale. Padało wtedy cały dzień. Byłem bardzo przerażony. To był mój pierwszy występ a wcześniej maiłem raptem kilka prób z zespołem. Nie wiedziałem, czego oczekuje publiczność, koledzy. Ale wyszedł z tego świetny występ. Oba koncerty w Polsce były genialne. Świetnie mi się u Was gra.

Jaki jest Wasz nowy album „Lights”?

Optymistyczny, energiczny pod względem muzyki. Teksty pozostały jednak ciemne, momentami mroczne. Nasze wcześniejsze płyty nie były tak optymistyczne.

Zespół pochodzi z Anglii. Dlaczego znani jesteście w innych krajach Europy a u siebie, w domu nadal o Archive niewiele słychać?

Nie wydaliśmy płyty w Anglii od pięciu lat. Ale myślę, że kiedyś nas docenią. To tylko kwestia czasu. Co będzie, to będzie.

Skład Archive, zwłaszcza wokaliści, zmieniają się dosyć często. Czemu to służy? To dobre dla zespołu?

Zdecydowanie. Archive to nie jest kolektywny zespół. Darius (Keeler – przyp. BB) i Danny (Griffiths – przyp. BB) tworzą trzon i stawiają na nowe osoby. Przez to Archive jest otwarty na nowe pomysły, zmiany.

Ale może tym sposobem niebawem zrezygnują z Ciebie?

(śmiech) To prawda. Może tak być. Ale spokojnie. Na razie mamy umówione jeszcze kilka występów. Do Polski przyjadę. Oby ze mnie nie rezygnowali...

Jakiej muzyki słuchasz?

Jest tego sporo. British Sea Power – widziałem ich niedawno na żywo i zostałem ich fanem. Właśnie kupiłem nowy album Becka. Mogwai, Sigur Ros, Radiohead – to moi faworyci. Lubię to, co jest prawdziwe i interesujące.

Najlepszy zespół świata w tej chwili to...

To trudne pytanie. Sigur Ros, Mogwai. Ich koncerty mnie zupełnie powaliły.

Przyjmijmy taką hipotezę. Polski muzyk zaprasza Cię do nagrania z nim utworu. Ma gotowy tekst i linię melodyczną. Ma jakieś szanse, żeby Cię namówić?

(śmiech) Jeśli ma dobry pomysł, to jest taka opcja. Nie mogę nic zagwarantować, ale jestem zainteresowany.

Rozmawiał Bartek Borowicz

/”Gazeta Wyborcza – Kraków”, Radio Eska-Rock - Kraków , TVP3 - Kraków (program Regiony Kultury), „WUJ - Wiadomości Uniwersytetu Jagiellońskiego”, „SMS - Stylowy Magazyn Studencki”, „Motyw - Magazyn Studencki”, „Eurostudent - magazyn studencki”/

archivemusic.pl, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting

Valid XHTML and CSS.